Soulwork Home Page

Check your spelling

Soulwork Online Help

Soulwork Humor: Funny stories


 

Soulwork Systemic Coaching: Summary

Soulwork Coach Training

Soulwork FAQ Questions & Answers

 

Emotional Issues
Addictions
Anger & Rage
Anxiety
Dependence
Depression

Dissociation
Eating Problems
Emotional Maturity
Grief & Loss
Immaturity
Inner Child

Pain Control
Sadness
Stress Relief

Toxic Beliefs
Trauma & Stress
Weight Loss

 

Relationship Problems
Abuse
Affairs

Codependence
Dissolve Conflicts
Divorce
Emotional Blackmail

Enjoy Partnership
Evaluate Partners
Long-Distance Love
Love & Hate

Partnership
Past Partners
Premarital
Rejection
Sexual Issues
Soul Mates

 

Family Challenges
Abuse

Abortion
Adoption
Ancestors
Brothers & Sisters
Divorce & Children
Emotional Incest
Family Meetings
Family Secrets

Fathers & Daughters
Fathers & Sons
Learning Disorders
Mothers & Daughters
Mothers & Sons

Parental Alienation

 

Life Lessons
Authority
Bad Habits
Being Alone
Children's Challenges
Communication
Observing Feelings

Patterns in Love
Personal Growth
Quantum Leap
Self Esteem
Self Improvement
Self Intimacy
Stress & Relaxing
Therapist and Clients

 

Specialties
Chaos Coaching

Inner Conflict
Consciousness
Expert Modeling
Leadership
Learning Disorders
Mentorship

Psychobiology
Sexual Abuse
Soul of Soulwork
Systemic Management
Therapist Abuse
Training Abuse

 

 

Interview with Martyn
Disclaimer
Disclosure
Privacy
Fee, Cost, Price
 

eXTReMe Tracker

Tatina princeza - Napredno savjetovanje u odnosima
Daddy's Little Princess: Engelski

© Martyn Carruthers, studeni 1999-2018
Soulwork Croatia / Hrvatska Ispit na Hrvatskom


Emociolalna zrelost

Naši najnježniji izražaji ljubavi nas mogu zapetljati u mrežu pomutnje. Naši pokušaji da postignemo sreću mogu izazvati patnju. Soulwork savjetovanje nudi uvid i plan akcije za poboljšavanje odnosa.

Međuljudski odnosi reflektiraju kulturu. Normalni i zdravi odnosi na «industri­jali­ziranom Zapadu» mogu izgledati nenormalnima ili iskrivljenima drugim kulturama, i obrnuto. Soulwork savjetovanje izbjegava etnocentrizam kroz procjenu ciljeva osobe, te sagledavanje posljedica koje iz tih ciljeva slijede u kontekstu obitelji i zajednice te osobe.

Ovaj članak ukratko opisuje općenite uzorke ponašanja u odnosima između roditelja i njihove djece. Taj uzorak je normalan u nekim kulturama – ali može i uzrokovati patnju kroz više generacija na «industrijaliziranom Zapadu». Članak opisuje super-povezanost ili ovisnost između oca i kćeri (Što je zrcalna slika super-povezivanja majke i sina, tako česte i jednako predvidljive i otrovne za mnoge zapadnjačke obitelji. U nekim kulturama, oba uzorka se pojavljuju istovremeno u jednoj obitelji.).

Super-povezivanje (ovisnost) roditelj-dijete se često ne prepoznaje u obiteljskoj tradiciji koja se može protezati kroz nekoliko generacija. Može izgledati normalno i puno žena imaju iskustvo «posebne ljubavi» njihovih očeva dok su bile male djevojčice. Pored toga, utjecajni zapadni mediji idealiziraju «ženu-dijete». Poslušajte riječi popularnih «ljubavnih» pjesama, zamijetite idealne romantične odnose u romanima, mnoge TV emisije, filmovi i reklamne poruke koriste to da prodaju svašta – muškarcima.

Kako bih pojednostavio stvar, usredotočit ću se na zamišljenu obitelj koja se sastoji od Oca, Majke i Kćeri, u euro-američkoj kulturi, te ću zanemariti ostale članove obitelji. U stvarnosti uzorci su često zamršeniji zbog ponašanja i reakcija baka i djedova, braće i sestara, te zamjenskih roditelja – iako obično najmlađa kćer prihvaća povezivanje s ocem ako životni uzorak ponašanja. Soulwork savjetovanje može otpetljati i raščistiti većinu zapetljanih odnosa – za ljude koji su za to motivirani.

Uzorci ljubavi

Ispravno je i predivno kad Otac voli Kćer. Kako on izražava svoju ljubav je sasvim druga stvar. Čak i uz dobre i časne namjere, ako Otac izražava ljubav prema svojoj Kćeri kao prema zamjeni za svog partnera, uslijedit će kaos. Ovo posebno važi ako je jedan ili su oba roditelja nesretna ili nemaju prijatelje.

Kada se ovo dogodi, niti otac, niti majka ili kćer neće prepoznati takvu vezu kao nezdravu. Međutim, takav odnos će imati snažne posljedice – oboje mogu imati poteškoća s ispunjavanjem drugog partnerstva. I otac i kćer mogu zanemariti druge mogućnosti za partnerstvom. Moguće je i da dođe do fizičkog incesta, premda je on puno manje uobičajen od emotivnog incesta.

Tatina mala princeza

Ako Otac voli Kćer kao svog «posebnog prijatelja», moguće je da Kćer uživa u takvoj ljubavi. Posebno je to moguće ako Kćer smatra da Majka ne poštuje Oca. Majka može osjećati ljutnju zbog izdaje Oca i Kćeri ne neki način, te otuđenost od oboje. Majka se može osvetiti uskraćivanjem njene ljubavi. Može se ljutiti na oca zbog trivijalnih ili izmišljenih događaja, ili može izigravati žrtvu. Može početi davati Kćeri pretjerane dodatne zadatke u kućanstvu. Otac i kćer se mogu povući od Majčine ljutnje, te se time dodatno približiti. Neizgovorena provokacija Kćerke prema Majci može biti «Tata me voli više od tebe».

Ako Otac i Kćer počnu štititi jedno drugo od Majke, Otac i Majka će se emotivno još više udaljiti. (Ako Kćer «brine» o Ocu, može nastati još jedna povezanost – Kćer može od zamjene za Očevu partnericu postati zamjena za Očevu majku.)

Kćer može patiti od unutarnjeg sukoba. Dio nje se želi složiti i reći Ocu: «DA – bit ću posebna žena-dijete koju ti trebaš!». Drugi dio nje se ne slaže s tim i kaže: «NE – ne ću to napraviti. Povlačim se ili bunim sve dok me ne prihvatiš!» Tipično, Kćer će se povremeno povlačiti u sebe, a ponekad će pokušavati biti «žena-dijete». Može postati razdražljiva i depresivna.

Otac nadoknađuje smanjenu intimnost sa svojom ženom kroz iskorištavanje Kćeri za popunjavanje praznine. Otac može tražiti od Kćeri da ispuni njegovu emotivnu potrebu za «partnerstvom», bez da uzme u obzir potrebe njegove kćeri. Ponekad, ova pomutnja napreduje sve do fizičkog incesta, sa uništavajućim posljedicama.

Poslije puberteta, Kćer želi istraživati partnerstvo, ali je ovisna o Ocu. Možda će potražiti partnera koji će imati puno «Tatinih» osobina (zamjena za Oca), ili će potražiti partnera koji neće imati niti jednu takvu osobinu (pobuna protiv Oca). Izbjegavat će ispunjavanje obaveza partnerstva – ili kroz povlačenje (možda u njenu karijeru) ili kroz prolazne avanture.

Otac će možda obeshrabrivati moguće prosce, gledajući ih kao suparnike. Međutim, Otac će možda poticati prosca koji će se «brinuti» o njegovoj maloj djevojčici, muškarca, često starije dobi koji će Oca podsjećati na sebe. Ako se Kćer pobuni protiv ovakve dominacije, moguće je da će preuzeti dominantnu majčinsku ulogu u odnosu prema muškarcima. Možda će imati prolazne veze s nezrelim muškarcima, bez razumijevanja zbog čega nije u stanju postići ispunjavajuću vezu. Možda će prekinuti sve veze s obitelji kako bi izbjegla takvo zapetljavanje.

Kćer se može bojati Očevih očekivanja, ljutnje i/ili odbacivanja. Može postati «dobra djevojčica», poslušna i uvijek pokušavati udovoljavati Ocu, ili se može povući u bahato ponašanje ili zlovoljnu depresiju kako bi izbjegla Očeve zahtjeve, što će raspoložiti Majku. Kćer može postati debela kako bi smanjila mušku pažnju. Može pronaći načine kako bi izbjegla svoje osjećaje – zar to nije razlog zašto postoje droge? Možda se neće sviđati sama sebi. Da li je ona odrasla osoba? Da li je ona žena-dijete? Da li je ona Očeva partnerica? Da li je ona Majčina suparnica? U kojoj ulozi može biti zadovoljna?

Neki od Kćerkinih osjećaja

 • Žalost zbog «izgubljenog djetinjstva»
 • Ljutnja na emotivni pritisak muškaraca
 • Strah od kontrole muškarca (ne može reći «Da!»)
 • Strah od odbacivanja muškarca (ne može reći «Ne!»)
 • Krivnja zbog napuštanja Oca-partnera i zbog otuđivanja od Majke

Životni ciklus u odnosima Kćeri

 • Ona upoznaje čovjeka koji ima neke osobine Oca
 • Njemu se sviđa žena s osobinama «male djevojčice»
 • Oni su intenzivno privučeni jedan drugome
 • Otac ih može pokušati razdvojiti
 • Ona osjeća krivnju zbog napuštanja Oca
 • Ona nastoji umanjiti intenzitet njezine romantične veze
 • On postaje zahtjevan, baš kao i Otac
 • On postaje zlovoljan, baš kao i Otac
 • Ona postaje «dobra djevojčica», kao što je radila i s Ocem
 • Ona se može udaljiti od svojih osjećaja, kao što je radila i s Ocem
 • On se ljuti i odbacuje njenu povučenost i «umjetno» ponašanje
 • Ona se ljuti i odbacuje njegove zahtjeve
 • Jedan ili oboje se osjećaju zatočeno i traže nešto da im odvrati pažnju
 • Mogu početi sabotirati svoje partnerstvo, i/ili
 • Mogu razviti odnos ovisnik-pomagač, i/ili
 • Mogu donijeti dijete na svijet u pokušaju da ponovno postanu bliski

Ovaj ciklus se može nastavljati kroz generacije. Ako je dijete žensko, Otac može postati povezan s kćerkom. Ako je dijete muško, Majka može pronaći novog partnera u svom sinu.

Zbunjenost roditelj-dijete je česta i može se činiti normalnom u mnogim obiteljima i kulturama. Posljedice i patnja su predvidljivi. Čini se da je to povezano s depresijom, fizičkim i mentalnim bolestima, homoseksualnošću, poremećajima pri učenju, opsesijama i zlouporabom droga. Bilo kako bilo, nije prepoznato kao društveni problem.

Rješenja za savjetovanje

Prema našem iskustvu, neželjeno povezivanje Otac-Kćer je uobičajeno među «zapadnim» ženama koje su same ili parovima koji zatraže savjetovanje o «sretnom partnerstvu». Istražite ciljeve osobe i partnersku situaciju. Savjetujte osobi da definira ciljeve partnerstva. Ako je osoba sama, savjetujte joj da raščisti obiteljske odnose i da promjeni otrovna uvjerenja o tome što je partnerska ljubav. Ako je par u pitanju, istražite motive druge osobe u partnerstvu (koja često ima zrcalnu sliku uzorka) i, ako je moguće, raščistite obiteljske odnose u obje obitelji i razriješite zamjene (transfere) i krivnju.

Kako posljedice prijašnjih odnosa postaju jasnije u svijesti, savjetujte par da definira prihvatljivu i prigodnu ljubav, te kako da na prikladan način odbiju neželjene i neodgovarajuće izraze ljubavi. Ovisnička roditeljska ljubav može postati životni resurs kada se prihvati kao «Moji su me roditelji znali voljeti samo na jedan način!». Neugodne osjećaje možete pretvoriti u vitalnost i motivaciju! Savjetujte ljude da odaberu odgovarajuće modele (uzore) za stvaranje željene budućnosti.

Vaše gledište

Kako je ovaj članak napisao muškarac «industrijaliziranog Zapada» - molim vas za žensku perspektivu, posebno žena iz ostalih kultura! Molim da mi pošaljete svoj komentar. Ovaj članak je dozvoljeno proslijediti dalje ako sadrži moju autorsku oznaku i detalje za kontakt.
Seminari Edukacija u sustavno orijentirano savjetovanje
Soulwork 1 Razumijevanje sustavnog pristupa odnosima i rješavanje krivnje
Soulwork 2 Definiranje životnih ciljeva i planiranje njihovog ispunjenja
Soulwork 3 Rješavanje unutarnjeg konflikta i ponovno pronalaženje izvornog identiteta
Soulwork 4 Vraćanje izgubljenih izvornih kvaliteta i izgradnja željenih vještina
Soulwork 5 Okončavanje toksičnih navika i izgradnja ispunjavajućih odnosa
Soulwork 6 Rješavanje traumatičnih iskustava i stvaranje motivacije
Soulwork 7 Rješavanje štetnih posljedica toksičnog mentorstva i pronalaženje inspirativnog mentorstva
Soulwork 8 Istodobno savjetovanje parova odnosno partnera
Soulwork 9 Istodobno savjetovanje timova i njihovih vođa
Soulwork 10 Istodobno savjetovanje cijele obitelji


If you like our work, please link to us. If you know someone who might benefit,
please mention www.SystemicPsychology.com or www.EmotionsRelationships.com

For online help, email us at: europecoach@gmail.com

Soulwork systemic coaching in America & Hawaii

 

Soulwork systemic coaching in England, Wales & Scotland

 
Soulwork systemic coaching in Croatia & Serbia
 

Soulwork systemic coaching in Poland

 

 

Have You Suffered Enough?

 Where are you now? Understand your emotions, fixations and enmeshments
What do you hope for? Know your goals and stop sabotaging yourself
Do you feel resourceful? Learn to develop your inner resources
Do emotions block you? Relationship problems and mentor damage
Do your beliefs limit you? Change limiting beliefs and end dependence
Do you feel connected? Resolve identity issues to recover lost resources
Is your partner happy? Build healthy partnership (or separate peacefully)
Are your children healthy? Happy parents better manage family problems
Do you want team success? Team leaders and their teams develop together
Do you have complex goals? Specialty coaching, counseling & therapy

Plagiarism is theft. Copyright © Martyn Carruthers 1996-2018  All rights reserved. Soulwork Systemic Coaching was primarily developed by Martyn Carruthers to help people solve emotional problems and relationship conflicts to achieve their goals. These concepts and strategies are for general knowledge only. Consult a physician about medical conditions and before changing medical treatment. Don't steal intellectual property ... get permission to post, publish or teach Martyn's work - email europecoach@gmail.com